Jak to jest z tą siarką, czyli słów kilka o winach francuskich

0
28
Jak to jest z tą siarką, czyli słów kilka o winach francuskich

Francuskie delikatesy i wszystko to co w nich najlepsze

Siarka to związek chemiczny, który kojarzy się jednoznacznie źle. Niestety, jest on nieodłącznym „towarzyszem” procesu fermentacji. Mówiąc wprost, produkcja francuskiego wina naturalnego zawsze wiąże się z siarką. Skutkiem tego w winie tym często można znaleźć siarczyny, będące pozostałością procesu fermentacyjnego.

Ile siarki w siarce?

Standardowe wina mają w swoim składzie dość dużo siarki. Oczywiście nie jest to siarka w czystej postaci, lecz dwutlenek siarki. Siarczany są nieodłącznym składnikiem praktycznie każdego wina, gdyż powstają one w trakcie przekształcania cukru w alkohol. Należy jednak pamiętać, że rynek dąży do ograniczenia ich zawartości. Dlatego coraz mniejszą popularnością cieszą się wina, które są produkowane z dodatkiem siarki. Co ciekawe, ilość siarczanów ma wpływ na to, jak skatalogowane będzie dane wino. Dobrze znane wśród Francuzów wina naturalne, powinny posiadać w swoim składzie odpowiednią ilość dwutlenku siarki. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w winie białym nie powinno być ich więcej niż 40 mg na litrze, a w winie czerwonym – 30 mg na litrze.

Wino bez siarki – czy to możliwe?

Niektóre wina francuskie są produkowane bez udziału siarczanów. Produkty te mają odpowiednio opisane etykiety, na których powinien znaleźć się napis sans sulfites ajoutés – bez dodania siarczynów. Nie oznacza to jednak, że w ich składzie nie ma tych związków chemicznych. Wręcz przeciwnie – również i tam są one obecne, choć trzeba przyznać, że w śladowych ilościach. Naturalnie polscy konsumenci również mają do czynienia z tymi metodami oznaczeń, w związku z czym mogą oni powiedzieć coś więcej na temat zakupionego wina. Jak widać, wiedza ta może okazać się bardzo przydatna w kontekście wyboru produktów dostosowanych do własnych preferencji zakupowych.

Podsumowując, zawartość siarczanów w winie świadczy nie tylko o ich jakości, ale też o ich wpływie na organizm człowieka. Polski konsument jest tego coraz bardziej świadomy, dościgając pod względem wiedzy i preferencji konsumentów z Europy Zachodniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here